عید ولایت و امامت بر شما مبارک + 40 حدیث ( مستند ) پیرامون عید ولایت .
- دوشنبه, ۲۱ مهر ۱۳۹۳
بسم الله الرحمن الرحیم
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
حضرت زهرا سلام الله علیها :
ما جَعَلَ اللّهُ بَعدَ غَدیرِ خُمٍّ مِن حُجَّةٍ و لا عُذرٍ؛ خداوند پس از غدیر خم براى کسى حجّت و عذرى باقى نگذاشت. (دلائل الإمامَه، ص 122)
من مسیحی می شوم، عیسا اگر ثابت کند /
مرده ای را زنده کرده او بدون یا علی "علیه السلام"
یا کلیمی میشوم موسا اگر ثابت کند /
اژدها کرده عصا را او بدون یا علی "علیه السلام"
من غلام یوسف بازار مصرم گر بدانم /
کرده بیچاره زلیخا را او بدون یا علی "علیه السلام"
پیرو دین خلیلم گر بگوید مدعی /
جان مرغان کرده احیا او بدون یا علی "علیه السلام"
چون بگوید حضرت یونس مریدش میشوم /
زنده مانده قعر دریا او بدون یا علی "علیه السلام"
مسلک نوح نبی را پیشه میسازم بدانم /
گشته فارغ از بلایا او بدون یا علی "علیه السلام"
بدترین تکفیری عالم شوم ، پیغمبرم گوید اگر /
کرده دینش را محیا او بدون یا علی "علیه السلام"
عید بزرگ غدیرخم بر شما شیعیان ، مومنان و محبان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) مبارک و ایدون باد .
چهل حدیث ( با منبع ) در مورد عید بزرگ غدیر خم ، در ادامه ی گفتار .
دیباچه :
«اَلْیَومَ اَکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُمْ وَ اَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتى وَ رَضیتُ لَکُمُ الاِْسْـلامَ دینا.» [مائده: 3]
امروز (روز غدیرخم) دین شما را به حدکمال رساندم و نعمتم را بر شما تمام کردم و اسلام را بعنوان دین براى شما پسندیدم.
سال دهم هجرت که مسلمانان همراه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آلهمراسم حج را به پایان رساندند و آن سال، بعدا «حجه الوداع» نام گرفت، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آلهعازم مدینه گردید.
فرمان حرکت صادر شد. هنگامى که کاروان به سرزمین «رابغ» در سه میلى جُحفه که میقات حجّاج است، رسید امین وحى در مکانى به نام «غدیرخم» فرود آمد. آیه:«یا اَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّـغ ما اُنْـزِلَ اِلَیْـکَ مِنْ رَبِّکَ وَ اِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّـغْتَ رِسالَتَهُ وَاللّه ُ یَعْصِمُکَ مِنَ النّاسِ». نازل شد که اى پیامبر، آنچه از طرف خدا فرستاده شده، به مردم ابلاغ کن. اگر این کار را نکنى، رسالت خود را تکمیل نکرده اى و خداوند تو را از گزند مردم حفظ خواهد کرد. [سوره مائده، آیه 67]
دستور توقف در آن مکان صادر شد. همه مردم ایستادند. وقت ظهر هوا، بشدت گرم بود. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آلهنماز ظهر را با جماعت خواند سپس در حالى که مردم دور او را گرفته بودند، بر روى نقطه بلندى که از جهاز شتران برپا شد، قرار گرفت و با صداى رسا خطبه خواند و سپس فرمود:
«مردم نزدیک است من دعوت حق را لبیک گویم و از میان شما بروم من مسؤولم و شما هم مسؤولید».
سپس مطالبى گرانبها بیان کرد و فرمود:
«من دو چیز نفیس در میان شما به امانت گذاردم، یکى کتاب خدا و دیگرى عترت و اهل بیت من، این دو هرگز از هم جدا نشوند. مردم بر قرآن و عترت من پیشى نگیرید و در عمل به آنها کوتاهى نورزید که هلاک مى شوید».
در این هنگام دست على علیه السلام را گرفت و او را بلند کرد و به همه مردم معرفى نمود، سپس فرمود:
«سزاوارتر بر مؤمنان از خود آنان کیست؟ همگى گفتند: خدا و پیامبر او داناترند.»
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود:
«خدا، مولاى من و من، مولاى مؤمنانم و من بر آنها از خودشان اولى و سزاوارترم».
بعد فرمود:
«مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ اَللَّهُمَّ والِ مَنْ والاهُ وَ عادِ مَنْ عاداهُ و... »
«اى مردم هرکس من مولاى اویم، على مولاى اوست، خداوندا کسانى را که على را دوست دارند، دوست بدار و کسانى که او را دشمن دارند، دشمن دار و...»
سپس فرشته وحى نازل شد و آیه «اَلْیَوْمَ اَکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُمْ...» را نازل فرمود و آن روز در تاریخ اسلام جاودانه و حماسه ساز شد.
آرى غدیر، روز حماسه جاوید، روز ولایت، روز امامت، روز وصایت، روز اخوّت، روز رشادت و شجاعت و شهامت و حفاظت و رضایت و صراحت شناخته شد. روز نعمت، روز شکرگزارى، روز پیام رسانى، روز تبریک و تهنیت، روز سرور و شادى و هدیه فرستادن، روز عهد و پیمان و تجدید میثاق، روز تکمیل دین و بیان حق، روز راندن شیطان، روز معرفى راه و رهبر، روز آزمون، روز یأس دشمن و امیدوارى دوست و خلاصه روز اسلام و قرآن و عترت، روزى که پیروان واقعى مکتب حیات بخش اسلام آن را گرامى مى دارند و به همدیگر تبریک مى گویند.
از احادیث بر مى آید که ائمه علیهم السلام آن روز را جشن مى گرفتند و در آن روز مراسم ویژه اى داشتند، شبیه مراسمى که ما ایرانیان امروز در عید نوروز داریم.
از فیاض بن محمد طوسى نقل شده: روز غدیر به حضور امام هشتم علیه السلام رسید. دید گروهى از افراد ویژه در خدمت حضرت هستند که امام آنان را براى افطار در خانه اش نگهداشت و به منزل آنان غذا و لباس و کفش و انگشتر و هدایاى دیگر فرستاد و آن روز وضع او و اطرافیان او کاملاً عوض شده بود و فضائل آن روز را براى آنان یادآورى مى کرد.
[بحارالانوار، 97: 112، ح 8.]
در حدیث دیگرى است: روزى از روزهاى خلافت على علیه السلامجمعه و عید غدیر به یک روز افتاد. امام علیه السلامخطبه مفصلى خواند و فرمود:
«این مجمع اکنون به پایان مى رسد و شما همگى به خانه هایتان بر مى گردید، بروید ـ خداى بر شما رحمت فرستد ـ و بر خانواده خود فراخ گیرید و به برادران خود نیکى کنید.
خداوند را بر این نعمت که شما را بخشیده است، سپاس گزارید. متحد شوید تا خدا کمکتان کند. نیکویى کنید تا خدا دوستیتان را پایدار کند. از نعمتهاى خداداد، یکدیگر را هدیه فرستید.
خداوند در این روز چندین برابر دیگر عیدها پاداش دهد.
این گونه پاداش جز در این روز (غدیر) دیگر نخواهید یافت. نیکویى کردن در این روز مال را بسیار کند و عمر را زیاد.
مهربانى کردن باعث رحمت خدا شود و مهربانى او. در این روز به برادران و خاندان از مال خدا داده ببخشید، هر اندازه که بتوانید. همواره چهره خندان دارید. چون به یکدیگر رسیدید، شادمانى کنید، و خدا را بر نعمتهایش سپاس گوئید. بروید و به آنان که امیدشان به شماست، نیکى بسیار کنید در خورد و خوراک، خود و زیردستانتان یکسان باشید. این یکسانى و مساوات را تا جایى که توانایى دارید عملى سازید، که پاداش یک درهم در این روز، صد هزار درهم است و برکت به دست خداست.
روزه این روز را نیز خداوند مستحب قرار داده است و در برابر آن پاداشى بس بزرگ نهاده. اگر کسى در این روز، نیاز برادران خود را برآورد ـ پیش از تمنّا و درخواست ـ و با میل و رغبت خوبى کند، پاداش او چنان باشد که این روز را روزه داشته است و شب آن را با عبادت به بامداد رسانیده.
و هرکس در این روز به روزه دارى افطارى دهد، چنان است که گویى دسته دسته مردم را افطارى داده است...همین که به یکدیگر رسیدید همراه سلام، مصافحه کنید و نعمتى را که در این روز نصیبتان شده است به یکدیگر تبریک گویید. باید این سخنان را آن که بود و شنید به آن که نبود و نشنید، برساند. باید توانگران به سراغ مستمندان روند و قدرتمندان به دنبال ضعیفان، پیامبر صلی الله علیه و آلهمرا به این چیزها امر کرده است.»
[ترجمه این روایت تا اینجا از استاد محمدرضا حکیمى است که از حماسه غدیر، ص 71 گرفته شده است]
بعد امام علیه السلام خطبه جمعه را خواند و نماز جمعه را نماز عیدش قرار داد، بعد با فرزند و شیعیانش به منزل امام حسین علیه السلامبرگشت که غذا آماده کرده بودند و آن شیعیان نیازمند و بى نیاز با هدایاى او به طرف خانواده خود برگشتند.
[بحارالانوار 97: 117.]
به امید روزى که همه مسلمانان بویژه مردم مسلمان ایران روز عید غدیر را بزرگترین عید خود قرار داده و این روزه آنطور که بایسته و شایسته آن است، گرامى بدارند.
محمود شریفى
بیست و دوّم اردیبهشت ماه 1385
= -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
فصل اوّل
جایگاه عید غدیر درمکتب
عید خلافت وولایـت
رَوى زیادُ بْنِ مُحَمَّدٍ قالَ: دَخَلتُ عَلى اَبِـى عَبْـدِاللّه ِ علیه السلام فَقُلْتُ: لِلْمُسْلِمینَ عیدٌ غَیْرَ یَوْمِ الْجُـمُـعَةِ وَالْفِـطْرِ وَالاَْضْحى؟ قالَ: نَعَمْ، اَلْیَوْمُ الَّذى نَصَبَ فیهِ رَسُولُ اللّه ِ صلی الله علیه و آلهاَمیرَالْمُؤْمِنینَ علیه السلام. [ مصباح المتهجّد: 736]
زیاد بن محمد گوید: بر امام صادق علیه السلام وارد شدم و گفتم: آیا مسلمانان عیدى غیر از عید قربان و عید فطر و جمعه دارند؟ امام علیه السلام فرمود: آرى، روزى که رسول خدا صلی الله علیه و آله امیرمؤمنان علیه السلام را (به خلافت و ولایت) منصوب کرد.
برترین عید امّت
قـالَ رَسُـولُ اللّه ِ صلی الله علیه و آله: یَوْمُ غَدیرِخُمٍّ اَفْضَلُ اَعْیادِاُمَّتِى وَهُوَالْیَوْمُ الَّذى اَمَرَنِىَ اللّه ُ تَعالى ذِکْرَهُ فیهِ بِنَصْبِ اَخى عَلىِّ بْنِ اَبِى طالِبٍ عَلَما لاُِمَّتِى، یَهْتَدُونَ بِهِ مِنْ بَعْدِى وَ هُوَ الْیَوْمُ الَّذى اَکْمَلَ اللّه ُ فیهِ الدّینَ وَأَتَمَّ عَلَى اُمَّتِى فیهِ النِّعْمَةَ وَرَضِىَ لَهُمُ الاِْسْلامَ دینا. [ امالى صدوق: 125، ح 8.]
رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: روز غدیر خم برترین عیدهاى امّت من است و آن روزى است که خداوند بزرگ دستور داد؛ آن روز برادرم على بن ابى طالب را به عنوان پرچمدار (و فرمانده) امّتم منصوب کنم، تا بعد از من مردم توسط او هدایت شوند، و آن روزى است که خداوند در آن روز دین را تکمیل و نعمت را بر امّت من تمام کرد و اسلام را به عنوان دین براى آنان پسندید.
عید بزرگ خدا
عَـنِ الصَّـادِقِ علیه السلام قـالَ: هُـوَ عیـدُاللّه ِ الاَْکْبَرُ،وَ ما بَعَثَ اللّه ُ نَبِیّـا اِلاّ وَ تَعَیَّدَ فِى هذَا الْیَومِ وَ عَرَفَ حُرْمَتَهُ وَ اِسْمُهُ فِى السَّماءِ یَوْمُ الْعَهْدِ الْمَعْـهُودِ وَ فِى الاَْرْضِ یَوْمُ الْمیثاقِ الْمأخُوذِ وَ الْجَمْعِ الْمَشْـهُودِ. [ وسائل الشیعه، 5: 224، ح 1.]
امام صادق علیه السلام فرمود: روز غدیر خم عید بزرگ خداست، خدا پیامبرى مبعوث نکرده، مگر اینکه این روز را عید گرفته و عظمت آن را شناخته و نام این روز در آسمان، روز عهد و پیمان و در زمین، روز پیمان محکم و حضور همگانى است.
عید ولایت
قیـلَ لاَِبِـى عَبْـدِاللّه ِ علیه السلام: لِلْمُؤمِنین مِنَ الاَْعْیادِ غَیْرُ الْعیدَیْنِ وَ الْجُمُعَةِ؟ قالَ: نَعَمْ لَهُمْ ما هُوَ اَعْظَمُ مِنْ هذا، یَوْمٌ اُقیمَ اَمیرُالْمُؤْمِنینَ علیه السلامفَعَقَدَ لَهُ رَسُولُ اللّه ِ الْوِلایَةَ فِى اَعْناقِ الرِّجالِ وَالنِّساءِ بِغَدیرِخُمٍّ. [ وسائل الشیعه، 7: 325، ح 5.]
به امام صادق علیه السلام گفته شد: آیا مؤمنان غیر از عید فطر و قربان و جمعه عید دیگرى دارند؟ فرمود: آرى، آنان عید بزرگتر از اینها هم دارند و آن روزى است که امیرالمؤمنین علیه السلام در غدیر خم بالا برده شد و رسول خدا مسأله ولایت را بر گردن زنان و مردان قرار داد.
روز تجدید بیعت
عَنْ عَمّـارِ بْنِ حَریزٍ قالَ : دَخَلْتُ عَلى اَبىِ عَبْدِاللّه ِ علیه السلامفِى یَوْمِ الثّامِنِ عَشْـرٍ مِـنْ ذِى الْحَجَّـةِ فَوَجَـدْتُهُ صائِـما فَقـالَ لى: هذا یَوْمٌ عَظیمٌ عَظَّمَ اللّه ُ حُرْمَتَهُ عَلَى الْمُؤمِنینَ وَ أَکْمَلَ لَهُمْ فیهِ الدّینَ وَ تَمَّمَ عَلَیْهِمُ النِّعْمَةَ وَ جَدَّدَ لَهُمْ ما أَخَذَ عَلَیْهِمْ مِنَ الْعَهْدِ وَالْمیثاقِ. [ مصباح المتهجّد: 737.]
عمار بن حریز گوید: روز هجدهم ماه ذیحجه خدمت امام صادق علیه السلامرسیدم و آن حضرت را روزه یافتم. امام به من فرمود: امروز، روز بزرگى است، خداوند به آن عظمت داده و آن روز دین مؤمنان را کامل ساخت و نعمت را بر آنان تمام نمود و عهد و پیمان قبلى را تجدید کرد.
عید آسمانى
قالَ الرِّضـا علیه السلام: حَدَّثَنِى اَبِى، عَنْ اَبیهِ علیهماالسلام قالَ: إنَّ یَوْمَ الْغَدیرِ فِى السَّماءِاَشْهَرُ مِنْهُ فِى الاَْرْضِ. [مصباح المتهجد: 737.]
امام رضا علیه السلام فرمود: پدرم به نقل از پدرش (امام صادق علیه السلام) نقل کرد که فرمود: روز غدیر در آسمان مشهورتر از زمین است.
عیـد بی نظیـر
قـالَ عَـلىٌّ علیه السلام: إنَّ هذا یَوْمٌ عَظیمُ الشَّأْنِ، فیهِ وَقَعَ الْفَرَجُ، وَ رُفِعَتِ الدُّرَجُ وَ وُضِحَتِ الْحُجَجُ وَ هُوَ یَوْمُ الاْیضاحِ وَالاِْفْصاحِ مِنَ الْمَقامِ الصُّراحِ، وَ یَوْمُ کَمالِ الدّینِ وَ یَوْمُ الْعَهْدِ الْمَعْهُودِ... [ بحارالانوار، 97: 116.]
على علیه السلام فرمود: امروز (عید غدیر) روز بس بزرگى است. در این روز گشایش رسیده و منزلت (کسانى که شایسته آن بودند) بلندى گرفت و برهان هاى خدا روشن شد و از مقام پاک با صراحت سخن گفته شد و امروز روز کامل شدن دین و روز عهد و پیمان است.
عید پربرکت
عَنِ الصّادِقِ علیه السلام: وَاللّه ِ لَو عَرَفَ النّاسُ فَضْلَ هذَا الْیَوْمِ بِحَقیقَتِهِ لَصافَحَتْهُمُ الْمَلائِکَةُ فِى کُلِّ یَوْمٍ عَشْرَ مَرّاتٍ... وَ مَا اَعْطَى اللّه ُ لِمَنْ عَرَفَهُ ما لایُحْصى بِعَدَدٍ. [ مصباح المتهجد: 738.]
امام صادق علیه السلام فرمود: به خدا قسم اگر مردم فضیلت واقعى «روز غدیر» را مى شناختند، فرشتگان روزى ده بار با آنان مصافحه مى کردند وبخششهاى خدا به کسى که آن روز را شناخته، قابل شمارش نیست.
عیـد فـروزان
قـالَ اَبُـو عَبْـدِاللّه ِ علیه السلام: ... وَ یَوْمُ غَدیرِ بَیْنَ الْفِطْرِ وَالاَْضْحى وَ یَوْمُ الْجُمُعَةِ کَالْقَمَرِ بَیْنَ الْکَواکِبِ. [ اقبال سید بن طاووس: 466.]
امام صادق علیه السلام فرمود: ... روز غدیر خم در میان روزهاى عید فطر و قربان و جمعه همانند ماه در میان ستارگان است.
یکـى از چهار عیـد الـهى
قـالَ اَبُو عَبْدِاللّه علیه السلام: اِذا کانَ یَوْمُ الْقِیامَةِ زَفَّتْ اَرْبَعَةُ اَیّامٍ اِلَى اللّه ِ عز و جل کَما تَزِفُّ الْعَـرُوسُ اِلى خِـدْرِهـا: یَوْمَ الْفِطْرِ وَ یَوْمَ الاَْضْحى وَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ وَ یَـوْمَ غَـدیرِ خُـمٍّ. [ اقبال سید بن طاووس: 466.]
امام صادق علیه السلام فرمود: هنگامى که روز قیامت برپا شود چهار روز بسرعت بسوى خدا مى شتابند همانطور که عروس به حجله اش بسرعت مى رود: روز عید فطر و قربان و جمعه و روز غدیرخم.
فصل دوّم
شایسته ها وبایسته هاى غدیر
روز پیام وولایت
قـالَ رَسُـولُ اللّه ِ صلی الله علیه و آله: یا مَعْشَرَالْمُسْلِمینَ لِیُبَلِّغِ الشّاهِدُ الْغَائِبَ، اُوصى مَنْ آمَنَ بِى وَ صَدَّقَنِى بِوِلایَةِ عَلىٍّ، اَلا اِنَّ وِلایَةَ عَلِىٍّ وِلایَتى وَ وِلایَتى وِلایَةَ رَبِّى، عَهْدا عَهِدَهُ اِلىَّ رَبِّى وَ أمَرَنِى أنْ أبَلِّغُکُمُوهُ. [ بحارالانوار 37: 141، ح 35.]
رسول خدا صلی الله علیه و آله (در روز غدیر) فرمود: اى مسلمانان! حاضران به غایبان برسانند: کسى را که به من ایمان آورده و مرا تصدیق کرده است، به ولایت على سفارش مى کنم، آگاه باشید ولایت على، ولایت من است و ولایت من، ولایت خداى من است. این عهد و پیمانى بود از طرف پروردگارم که فرمانم داد تا به شما برسانم.
روز اطعام
قـالَ اَبُـو عَبـدِاللّه ِ علیه السلام: ... وَ اِنَّهُ الْیَوْمُ الَّذى اَقامَ رَسُولُ اللّه ِ صلی الله علیه و آله عَلیّا علیه السلام لِلنّاسِ عَلَما وَ اَبانَ فیهِ فَضْلَهُ وَ وَصیَّهُ فَصامَ شُکْرا لِلّهِ عز و جل ذلِکَ الْیَوْمَ وَ اِنَّهُ لَیَوْمُ صِیامٍ وَ اِطْعامٍ وَ صِلَةِ الاِْخْوانِ وَ فیهِ مَرْضاةُ الرَّحْمنِ، وَ مَرْغَمَةُ الشَّیْطانِ. [ وسائل الشیعه 7: 328، ضمن حدیث 12.]
امام صادق علیه السلام فرمود: عید غدیر، روزى است که رسول خدا صلی الله علیه و آله على علیه السلام را بعنوان پرچمدار براى مردم برافراشت و فضیلت او را در این روز آشکار کرد و جانشین خود را معرفى کرد، بعد بعنوان سپاسگزارى از خداى بزرگ آن روزه را روزه گرفت و آن روز، روز روزه دارى و عبادت و طعام دادن و به دیدار برادران دینى رفتن است. آن روز روز کسب خشنودى خداى مهربان و به خاک مالیدن بینى شیطان است.
روز هدیه
عَـنْ اَمیـرِالْمُـؤْمِنیـنَ علیه السلامقـالَ: ...اِذا تَلاقَیْتُمْ فَتُصافِحُوا بِالتَّسْلیمِ وَتَهابُوا النَّعْمَةَ فِى هذَا الْیَوْمِ، وَلِیُبَلِّغِ الْحاضِرُ الْغائِبَ، وَالشاهِدُ البایِنَ، وَلِیَعِدِ الْغَنِىُّ الْفَقیرَ وَالْقَوِىُّ عَلَى الضَّعیفِ اَمَرَنِى رَسُولُ اللّه ِ صلی الله علیه و آله [ وسائل الشیعه 7: 327.]
امیرالمؤمنین علیه السلام (در خطبه روز عید غدیر) فـرمـود: وقتى که به همدیگر رسیدید همراه سلام، مصافحه کنید، و در این روز به یکدیگر هدیه بدهید، این سخنان را هر که بود و شنید، به آن که نبود برساند، توانگر به سراغ مستمند برود، و قدرتمند به یارى ضعیف، پیامبر مرا به این چیزها امر کرده است.
روز کفالت
عَـنْ اَمیـرِالْمُـؤْمِنیـنَ علیه السلامقـالَ: ... فَکَیْفَ بِمَنْ تَکَفَّلَ عَدَدا مِنَ الْمُؤْمِنینَ وَالْمُؤْمِناتِ وَأَنَا ضَمینُهُ عَلَى اللّه ِ تَعَالى الاَْمانَ مِنَ الْکُفْرِ وَالْفَقْرِ [ وسائل الشیعه 7: 327.]
امیرالمؤمنان علیه السلام فرمود: ... چگونه خواهد بود حال کسى که عهده دار هزینه زندگى تعدادى از مردان و زنان مؤمن (در روز غدیر) باشد، در صورتى که من پیش خدا ضامنم که از کفر و تنگدستى در امان باشد.
روز سپاس و شادى
قالَ اَبُـو عَبْـدِاللّه ِ علیه السلام: ... هُوَیَوْمُ عِبادَةٍ وَصَلوةٍ وَشُکْرٍلِلّهِ وَحَمْدٍ لَهُ، وَسُرُورٍ لِما مَنَ اللّه ُ بِهِ عَلَیْکُمْ مِنْ وِلایَتِنا، وَاِنِّى اُحِبُّ لَکُمْ اَنْ تَصُومُوهُ. [ وسائل الشیعه 7: 328، ح 13.]
امام صادق علیه السلام فرمود: عید غدیر، روزعبادت ونماز وسپاس وستایش خداست وروز سرور و شادى است به خاطر ولایت ما خاندان که خدابر شما منت گذارد و من دوست دارم که شما آن روز را روزه بگیرید.
روزنیکوکارى
عَـنْ الصّـادِقِ علیه السلام: ... وَلَدِرْهَمٌ فیهِ بِأَلْفِ دِرْهَمٍ لاِءخْوانِکَ الْعارِفینَ، فَأَفْضِـلْ عَلى اِخْوانِکَ فِى هَذا الْیَوْمِ وَ سُرْفیهِ کُلَّ مُـؤْمـنٍ وَ مُؤْمِنَةٍ. [ مصباح المتهجد: 737.]
از امام صادق علیه السلام نقل شده که فرمود: یک درهم به برادران با ایمان و معرفت، دادن در روز عید غدیر برابر هزار درهم است، بنابراین در این روز به برادرانت انفاق کن و هر مرد و زن مؤمن را شاد گردان.
روز سرور وشادى
قالَ اَبُو عَبْدِاللّه ِ علیه السلام: اِنَّهُ یَوْمُ عیدٍ وَ فَرَحٍ وَ سُرُورٍ وَ یَوْمُ صَوْمٍ شُکْرا لِلّهِ تَعالى. [ وسائل الشیعه 7: 326، ح 10.]
امام صادق علیه السلام فرمود: عید غدیر، روز عید و خوشى و شادى است و روز روزه دارى به عنوان سپاس نعمت الهى است.
روز تبریک وتهنیت
قـالَ عَلـىٌّ علیه السلام: عُودُوا رَحِمَکُمُ اللّه ُ بَعْدَ اِنْقِضاءِ مَجْمَعِکُمْ بِالتَّوْسِعَةِ عَلى عِیالِکُمْ، وَالبِرِّ بِاِخْوانِکُمْ وَالشُّکْرِ لِلّهِ عز و جل عَلَى ما مَنَحَکُمْ، وَاجْتَمِعُوا یَجْمَعِ اللّه ُ شَمْلَکُمْ، وَ تُبارُّوا یَصِلِ اللّه ُ اُلْفَتَکُمْ، وَ تُهانِؤا نِعمَةَ اللّه ِ کَما هَنَّا کُمُ اللّه ُ بِالثَّوابِ فیهِ عَلى أَضْعافِ الاَْعْیادِ قَبْلَهُ وَ بَعْدَهُ اِلاّ فِى مِثْلِهِ… [ بحارالانوار 97: 117.]
على علیه السلام فرمود: بعد از پایان گردهم آیى خود (در روز غدیر) به خانه برگردید، خدا بر شما رحمت فرستد. به خانواده خود گشایش و توسعه دهید، به برادران خود نیکى کنید، خداوند را بر این نعمت که شما را بخشیده است، سپاس گزارید، متحد شوید تا خدا به شما وحدت بخشد، نیکویى کنید تا خدا دوستیتان را پایدار کند، به همدیگرنعمت خدا را تبریک بگوئید، همانطورکه خداوند دراین روز با چندین برابر عیدهاى دیگر پاداش دادن به شما تبریک گفته، این گونه پاداشها جز در روز عید غدیر نخواهد بود.
روز درود وبرائت
رَوَى الْحَسَنُ بْنُ راشِدٍ : عَنْ اَبِى عَبْدِاللّه ِ علیه السلام قالَ: قُلْتُ: جُعِلْتُ فِداکَ، لِلْمُسْلِمینَ عیدٌ غَیْرَالْعیدَین؟ قالَ: نَعَم، یا حَسَنُ! اَعْظَمُهُما وَ اَشْرَفُهُما، قالَ: قُلْتُ لَهُ: وَ أَىُّ یَوْمٍ هُوَ؟ قالَ: یَوْمٌ نُصِبَ اَمیرُالْمُؤْمِنینَ علیه السلام فیهِ عَلَما لِلنّاسِ. قُلْتُ لَهُ: جُعِلْتُ فِداکَ وَما یَنْبَغِى لَنا اَنْ نَصْنَعَ فِیهِ؟ قالَ: تَصُومُهُ یا حَسَنُ وَ تَکْثُرُ الصَّلَوةَ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فیهِ وَ تَتَبَّـرأ اِلَى اللّه ِ، مِمَّـنْ ظَلَمَهُمْ، فَاِنَّ الاَْنْبِیاءَ کانَتْ تَأمُرُ الاَْوْصِیاءَ بِالْیَوْمِ الَّذى کانَ یُقامُ فیهِ الْوَصِىُّ اَنْ یَتَّخِـذَ عیـدا. [ مصباح المتهجد: 680.]
حسن بن راشد گوید: به امام صادق علیه السلام گفتم: آیا مسلمانان بجز آن دو عید، عید دیگرى هم دارند؟ فرمود: بله، بزرگترین و بهترین عید. گفتم: کدام روز است؟ فرمود: روزى که امیرمؤمنان علیه السلام بعنوان پرچمدار مردم منصوب شد. گفتم: فدایت شوم در آن روز سزاوار است، چه کنیم؟ فرمود: روزه بگیر و درود برمحمد وآل او بفرست و از ستمگران به آنان برائت بجوى، زیرا پیامبران به جانشینان دستور مى دادند که روزى را که جانشین انتخاب مى شود، عید بگیرند.
عید اوصیاء
عَنْ اَبِى عَبْدِاللّه ِ علیه السلام قالَ: ... تَذْکُرُونَ اللّه َ عَزَّ ذِکْرُهُ فیهِ بِالصّیامِ وَالْعِبادَةِ وَالذِّکْرِ لُِمحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، فَاِنَّ رَسُولَ اللّه ِ صلی الله علیه و آلهاَوْصى اَمیرَالْمُؤْمِنینَ اَنْ یَتَّخِذَ ذلِکَ الْیَوْمَ عیدا، وَ کَذلِکَ کانَتِ الاَْنْبِیاءُ تَفْعَلُ، کانُوا یُوصُونَ أَوْصِیائَهُمْ بِذلِکَ فَیَتَّخِذُونَهُ عیدا. [ وسائل الشیعه 7: 327، ح 1.]
امام صادق علیه السلام فرمود: در روز عیدِ غدیر، خدا را با روزه و عبادت و یاد پیامبر و خاندان او یادآورى کنید، زیرا رسول خدا به امیرالمؤمنین سفارش کرد که آن روز را عید بگیرد، همینطور پیامبران هم به جانشینان خود سفارش مى کردند که آن روز را عید بگیرند، آنان هم چنین مى کردند.
روز گشایش و درود
عَـنْ اَبـى عَبْـدِاللّه ِ علیه السلام قـالَ: وَالْعَمَلُ فیهِ یَعْدِلُ ثَمانینَ شَهْرا، وَ یَنْبغى اَنْ یَکْثُرَ فِیهِ ذِکْرَاللّه ِ عز و جل، وَالصّلَوةَ عَلَى النَّبِىِّ صلی الله علیه و آله، وَیُوَسِّعَ الرَّجُلُ فیهِ عَلَى عِیالِهِ. [ وسائل الشیعه 7: 325، ح 6]
امام صادق علیه السلام فرمود: ارزش عمل در آن روز (عید غدیر) برابر با هشتاد ماه است، و شایسته است آن روز ذکر خدا و درود بر پیامبر صلی الله علیه و آلهزیاد شود، و مرد، بر خانواده خود توسعه دهد.
روز دیدار رهبرى
عَنْ مَوْلانا اَبىِ الْحَسَنِ عَلىِّ بْنِ مُحَمَّدٍ علیه السلام قالَ لاَِبى اِسْحاقَ: وَ یَومَ الْغَدیرٍ فیهِ اَقامَ النَّبىُّ صلی الله علیه و آله أَخاهُ عَلِیّا عَلَما لِلنّاسِ وَ اِماما مِنْ بَعْدِهِ، [قالَ] قُلْتُ: صَدَقْتَ جُعِلْتُ فِداکَ، لِذلِکَ قَصَدْتُ، اَشْهَدُ اَنَّکَ حُجَّةُ اللّه ِ عَلى خَلْقِهِ. [ وسائل الشیعه 7: 324، ح 3.]
امام هادى علیه السلام به ابواسحاق فرمود: در روز غدیر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله برادرش على علیه السلام را بلند کرد و به عنوان پرچمدار (و فرمانده) مردم و پیشواى بعد از خودش معرفى کرد. ابواسحاق گفت: عرض کردم، فدایت شوم راست فرمودى. به خاطر همین به زیارت و دیدار شما آمدم، گواهى مى دهم که تو حجت خدا بر مردم هستى.
روز تکبیر
عَـنْ عَلىِّ بْنِ مُوسَى الرِّضا علیه السلام : مَنْ زارِ فیهِ مُؤْمِنا أَدْخَلَ اللّه ُ قَبْرَهُ سَبْعیِنَ نُورا وَ وَسَّعَ فى قَبْرِهِ وَ یَزُورُ قَبْرَهُ کُلَّ یَوْمٍ سَبْعُونَ أَلْفَ مَلَکٍ وَیُبَشِّرُونَهُ بِالْجَنَّةِ. [ اقبال الاعمال: 778.]
امام رضا علیه السلام فرمود: کسى که در روز (غدیر) مؤمنى را دیدار کند، خداوند هفتاد نور بر قبر او وارد مى کند و قبرش را توسعه مى دهد و هر روز هفتاد هزار فرشته قبر او را زیارت مى کنند و او را به بهشت بشارت مى دهند.
روز دیدار و نیکى
قـالَ الصّـادِقُ علیه السلام: یَنْبَغى لَکُمْ اَنْ تَتَقَرَّبُوا اِلَى اللّه ِ تَعالى بِالْبِرِّ وَالصَّوْمِ وَالصَّلَوةِ وَ صِلَةِ الرَّحِمِ وَ صِلَةِ الاِْخْوانِ، فَاِنَّ الاَْنْبِیاءَ عَلَیْهِمُ السَّلامُ کانُوا اِذا اَقامُوا اَوْصِیاءَهُمْ فَعَلُوا ذلکَ وَ اَمَرُوا بِهِ. [ مصباح المتهجد: 736.]
امام صادق علیه السلام فرمود: شایسته است با نیکى کردن به دیگران و روزه و نماز و بجاآوردن صله رحم و دیدار برادران ایمانى به خدا نزدیک شوید، زیرا پیامبران زمانى که جانشینان خود را نصب مى کردند، چنین مى کردند و به آن توصیه مى فرمودند.
نماز در مسجد غدیر
عَنْ اَبىِ عَبْدِاللّه ِ علیه السلام قالَ: اِنَّهُ تَسْتَحِبُّ الصَّلوةُ فى مَسْجِدِ الْغَدیرِ لاَِنَّ النَّبِىَّ صلی الله علیه و آلهاَقامَ فیهِ اَمیرَالْمُؤْمِنینَ علیه السلام وَهُوَ مَوْضِعٌ اَظْهَرَاللّه ُ عز و جلفیهِ الْحَقَّ. [ وسائل الشیعه 3: 549.]
امام صادق علیه السلام فرمود: نماز خواندن در مسجد غدیر مستحب است، چون پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در آنجا امیرمؤمنان علیه السلامرا معرفى و منصوب کرد. و آنجایى است که خداى بزرگ، حق را آشکار کرد.
نماز روز غدیر
عَـنْ اَبـىِ عَبْـدِاللّهِ علیه السلام قـالَ: وَ مَنْ صَلّى فیهِ رَکْعَتَیْنِ اَىَّ وَقْتٍ شاءَ وَ اَفْضَلُهُ قُرْبَ الزَّوالِ وَ هِىَ السّاعَةُ الَّتى اُقیمَ فیها اَمیرُالْمُؤْمِنینَ علیه السلامبِغَدیرِ خُمٍّ عَلَما لِلنّاسِ و... کانَ کَمَنْ حَضَرَ ذلِکَ الْیَوْمَ… [ وسائل الشیعه 5: 225، ح 2]
امام صادق علیه السلام فرمود: کسى که در روز عید غدیر هر ساعتى که خواست، دو رکعت نماز بخواند و بهتر اینست که نزدیک ظهر باشد که آن ساعتى است که امیرالمؤمنین علیه السلام در آن ساعت در غدیر خم به امامت منصوب شد، (هر که چنین کند) همانند کسى است که در آن روز حضور پیدا کرده است…
روزه غدیر
قـالَ الصّـادِقُ علیه السلام: صِیامُ یَوْمَ غَدیرِ خُمٍّ یَعْدِلُ صِیامَ عُمْرِ الدُّنْیا لَوْ عاشَ اِنْسانٌ ثُمَّ صامَ ما عَمَرتِ الدُّنْیا لَکانَ لَهُ ثَوابُ ذلِکَ. [ وسائل الشیعه 7: 324، ح 4.]
امام صادق علیه السلام فرمود: روزه روز غدیر خم با روزه تمام عمر جهان برابر است. یعنى اگر انسانى همیشه زنده باشد و همه عمر را روزه بگیرد، ثواب او به اندازه ثواب روزه عید غدیر است.
روز تبریک وتبسّم
عَـنِ الرِّضـا علیه السلام قـالَ: ... وَهُوَ یَوْمُ التَهْنِئَةِ یُهَنِّئُ بَعْضُکُمْ بَعْضا، فَاِذا لَقِىَ الْمُؤْمِنُ أخاهُ یَقُولُ: «اَلْحَمْدُللّه ِ الَّذى جَعَلَنا مِنَ الْمُتَمَسِّکینَ بِوِلایَةِ أمیرِالْمُؤْمِنینِ وَالاَْئِمَّةِ علیهم السلام» وَ هُوَ یَوْمُ التَّبَسُّمِ فى وُجُوهِ النّاسِ مِنْ اَهْلِ الاِْیمانِ… [ اقبال: 464.]
امام رضا علیه السلام فرمود: عید غدیر روز تبریک و تهنیت است. هر یک به دیگرى تبریک بگوید، هر وقت مؤمنى برادرش را ملاقات کرد، چنین بگوید: «حمد و ستایش خدایى را که به ما توفیق چنگ زدن به ولایت امیرمؤمنان و پیشوایان علیهم السلام عطا کرد» آرى عید غدیر روز لبخند زدن به چهره مردم با ایمان است...
فصل سوم
ولایـت در غـدیر
پیامبر صلىالله علیه و آله و ولایت على علیهالسلام